In gesprek met Frank Oonk

Er zijn verschillende mensen die zich rondom het spanningsveld corporates - incubators bevinden. Zo ook Frank Oonk, Serial Entrepreneur. De visie van mensen als Frank Oonk, die rollen aannemen als bijvoorbeeld mentor, investor of expert, zijn minstens zo waardevol als het perspectief van de partijen zelf. In mijn online ontmoeting met Frank wordt duidelijk waarom.

 

Frank, zou je jezelf kort kunnen introduceren?


Ik ben Frank Oonk (32), een technische ondernemer in hart en nieren. Het begon al op 12 jarige leeftijd toen ik mijn 1e softwarebedrijf oprichtte. Ik wilde graag software virtualiseren, op afstand aanbieden. Dit was nog ver voordat The Cloud iets anders betekende dan: de wolk. Het bedrijfskapitaal vergaarde ik door op schoolpleinen hofleverancier te zijn van de welbekende CrazyBytes, Twilight en Private domain cd's. Maar ik wilde meer cd’s verkopen, daarom organiseerde ik diverse LAN- parties voor 20 - 2000 mensen. Een LAN- Party is een bijeenkomst van computerliefhebbers die hun computers op een Local Area Network (LAN) aansluiten, dat de computers met elkaar verbindt.

Na mijn HAVO diploma richtte ik op 18 jarige leeftijd een online urban music & entertainment label op. Onder dit label organiseerde ik events, produceerde ik muziek voor diverse artiesten en bracht eveneens een aantal eigen albums uit. Naast mijn label was ik werkzaam bij marketingbureau slagbijalmelo/ More. Op mijn 25ste heb ik het label verkocht. Vervolgens richtte ik op 28 jarige leeftijd het softwarebedrijf RECOGNIZE op, dat in drie jaar tijd groeide naar 16 werknemers. RECOGNIZE maakte in rap temp naam in de (Twentse) media scene en stond bekend als innovatieve software ontwikkelaar voor voornamelijk next generation devices.

Wat is je rol nu binnen RECOGNIZE?

Eind vorig jaar besloot ik mij terug te trekken uit het bedrijf. RECOGNIZE groeide harder dan in de eerste instantie de bedoeling was waardoor ik als eigenaar niet meer bezig was met mijn vak. De urenfabriek business case stond mij tegen en ik werd "project moe". Uiteindelijk hakte ik de knoop door en nam ik een algemeen directeur aan die ik 20% van de aandelen gaf. Ik wilde terug naar het maken van een nieuw product wat een betere en schaalbare business case kende en waarmee ik weer in mijn eentje op mijn zolderkamer kon pionieren. Zo gezegd, zo gedaan.

Inmiddels investeer ik in diverse tech start-ups en bouw ik aan mijn nieuwe start-up VUORA. Deze heeft inmiddels een afzetmarkt gevonden onder de meeste marketing- en mediabureaus. Maar ook creatievelingen, artiesten en ondernemers zijn geïnteresseerd. Ik bouw, produceer, programmeer, ontwerp, componeer en animeer alles zelf. Mijn grootste passies zijn de evolutie van informatie technologie, e-music, startups en ondernemerschap.

Als ik naar je LinkedIn profiel kijk dan heb je aardig wat verschillende rollen binnen het Nederlandse start-up ecosysteem. Zou je deze kunnen beschrijven?

Er komen veel (pre-)founders naar mij toe, voornamelijk uit de Twentse scene, voor advies op zowel het gebied van het starten van een bedrijf als technisch advies, zodoende maak ik heel wat start-ups van dichtbij mee. Ik match deze start-ups vaak met mijn klanten en relaties die geïnteresseerd zijn in het investeren in een start-up of graag werken met start-ups zoals bijvoorbeeld Centraal Beheer Achmea. Zij hebben een R&D afdeling opgericht, speciaal voor dit soort doeleinden. Daarnaast jureer en/of brainstorm ik voor de relevante opleidingen in de regio, waaronder Saxion's Creative Technology en ROC's multimedia opleidingen.

In de meeste gevallen vraag ik hier niets voor omdat ik geloof dat je als ondernemer elkaar moet helpen. Wanneer je dit soort activiteiten voor het geld doet, moet je je afvragen of je wel in de juiste tijd leeft. Wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen.

Op welke manier ben je de afgelopen jaren met incubators in aanraking gekomen?

Eigenlijk helemaal niet. Ik heb wel wat accelerator programma's bezocht zoals Hauptraum van Deutsche Telecom (Berlijn) en TMG startups van de Telegraaf Media Groep, maar ik ben er nooit noemenswaardig bij betrokken geraakt. Want wanneer een start-up eenmaal "geïncubeerd" is, heb ik in feite niets meer toe te voegen. Onlangs ben ik wel als mentor gevraagd voor een nieuw Twents incubator programma: CeeCee, dat deze zomer van start gaat.

Wat is volgens jou de functie van een incubator op dit moment?

Een incubator is in mijn ogen een ‘katalysator’ en heeft het primaire doel een broedplaats te zijn voor startende ondernemingen. Een incubator dient een diversiteit aan parate kennis, kunde en middelen te bieden, zodat de startup kan acceleren in het behalen van haar doel. Het incubator programma/fonds mag daar natuurlijk iets voor terug verwachten.

Hoe denk jij dat incubators zich gaan ontwikkelen komende jaren?

Eerst zag je een duidelijk verschil tussen venture capital firms en incubators. Ik denk dat de grens tussen deze twee, in de manier waarop ze gefund zijn, vervaagt. Daarnaast denk ik dat incubator programma's zich steeds meer gaan onderscheiden op verticals en niches, al dan niet vanwege het brand wat er achter zit. Ik kan me zo voorstellen dat Philips binnenkort met een Philips Healthcare incubator komt. Hoewel Philips dit natuurlijk al veel intern doet in de vorm van een R&D afdeling, bestaande uit diverse business units.